Какво представлява USB-C ?

Какво представлява USB-C ?

19 декември 2022

Установяването на един-единствен стандарт, който да управлява всички, е трудно постижима цел в областта на личните технологии. В най-добрия случай се стига до война на формати и една фракция побеждава за няколко години, докато изцяло нова технология не я отстрани. VHS погълна Betamax, след това беше изместен от DVD, което избледня пред Blu-ray (стандарт, който сам по себе си отстрани главния си съперник HD DVD), а сега е изправен пред собствената си гибел в ръцете на онлайн стрийминг услугите.

Но USB-C е различен - и може би дори е толкова универсален, колкото предполага акронимът му (Universal Serial Bus). Портовете USB-C вече се намират във всички видове устройства - от обикновени външни твърди дискове до лаптопи от висок клас и най-новите смартфони. Въпреки че всеки USB-C порт изглежда еднакво, не всеки от тях предлага едни и същи възможности. USB-C може и да е повсеместно разпространен, но не навсякъде изпълнява едни и същи функции. В никакъв случай.

След като толкова много устройства вече разполагат с този интерфейс, е ясно, че конекторът USB-C е тук. Един ден той ще се появи дори в iPhone на Apple. Ето защо това е добре - дори ако не всеки USB-C порт е еднакъв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Какво представлява USB-C ?

 

USB-C е стандартен индустриален конектор за предаване на данни и захранване с един кабел. Конекторът USB-C е разработен от Форума на внедрителите на USB (USB-IF)- група от компании, които през годините са разработвали, сертифицирали и поддържали стандарта USB. В USB-IF членуват повече от 700 компании, сред които Apple, Dell, HP, Intel, Microsoft и Samsung.

Това широко одобрение от страна на големите компании е важно, защото е част от причините, поради които USB-C беше приет толкова лесно от производителите на персонални компютри. Съпоставете това с по-рано популяризираните (и разработени) от Apple конектори Lightning и MagSafe, които бяха приети ограничено извън продуктите на Apple и станаха остарели, благодарение в немалка степен на USB-C.

USB-C е толкова широко приет, че Европейският съюз, надявайки се да опрости цифровия живот, ще изисква от 2024 г. устройствата да го използват за зареждане на батериите. Това означава, че бъдещите iPhone-и ще имат USB-C портове вместо Lightning конектори

 

Еднакви ли са USB-C, Micro USB или USB 3.0 ?

 

На пръв поглед конекторът USB-C прилича на micro USB или на правоъгълните конектори на USB 3.0, въпреки че има по-овална форма и е малко по-дебел. Подобно на Lightning и MagSafe, конекторът USB-C няма ориентация нагоре или надолу. Конектора може да бъде поставен и от двете срани и никога няма да се налага да го обръщате, за да го включите в "правилният начин". Стандартните кабели също имат един и същ конектор в двата края, така че не е нужно да разбирате кой край къде отива. Това не е така при всички USB кабели, които използвахме през последните 20 години. В повечето случаи имате различни конектори във всеки край.

 

Еднакъв ли е Thunderbolt с USB-C?

 

Може би най-полезният протокол, който портът USB-C може да поддържа, е Thunderbolt, който в момента е четвърто поколение. Thunderbolt 4 добавя поддръжка на до 40 Gbps пропускателна способност, както и намалена консумация на енергия и възможност за пренос на до 100 W енергия през интерфейса.

 

Портът USB-C с поддръжка на Thunderbolt означава, че един-единствен кабел е всичко, от което се нуждаете, за да прокарате захранване и да прехвърлите голямо количество информация (до и включително видео данни за два 60Hz 4K дисплея) към и от дори сложно устройство като компютър - нещо, от което много производители на лаптопи бързо се възползваха. Някои модели MacBook Pro на Apple разполагат с четири Thunderbolt конектора, което е най-многото, което сме виждали досега, и ви дава повече възможности за разширяване, отколкото някога сте имали с по-ранните версии на USB.

 

Подобно на DisplayPort през USB-C, не всеки USB-C порт, който виждате, задължително поддържа Thunderbolt. Проверете спецификацията или документацията на устройството за подробности за Thunderbolt, за да сте сигурни. Някои устройства може да имат повече от един USB-C порт, като само някои от тях поддържат Thunderbolt спецификация.

 

Thunderbolt 4 не предлага значителни подобрения в сравнение с Thunderbolt 3 за повечето потребители и двата протокола изглеждат сходни на пръв поглед. И двата използват физическия конектор USB-C и предлагат максимална пропускателна способност от 40 Gbps, така че тук проблемът не е в скоростта. И двата предлагат мощност за зареждане от поне 15 W и до 100 W.

 

Начинът, по който Thunderbolt 4 развива Thunderbolt, е чрез удвояване на минималните изисквания за видео и данни на Thunderbolt 3. Thunderbolt 4 поддържа изпращане на видеосигнал към два 4K дисплея или към един 8K дисплей, докато Thunderbolt 3 трябва да поддържа само един 4K дисплей. Освен това, докато системите с Thunderbolt 3 трябва да поддържат само 16 Gbps скорост на предаване на данни чрез PCI Express, Thunderbolt 4 ще удвои това изискване до 32 Gbps. Това може да е от полза за потребителите, които редовно прехвърлят гигантски видеофайлове или файлове с данни от устройства за съхранение към компютъра си за редактиране.

 

Адаптери, кабели и хъбове USB-C

 

USB-C е електрически съвместим с по-старите портове USB 3.0. Но поради формата на по-новия порт, ако искате да свържете нещо, което няма овалната форма на USB-C, наистина са необходими кабели или преходници.

Понякога новият лаптоп ще бъде снабден с тях, в други случаи може да се наложи да ги закупите отделно. Apple, например, продава различни USB кабели и адаптери за свързване на USB-C към други технологии, като Lightning или Ethernet. Можете да намерите и различни такива за персонални компютри, ако прегледате нашите предложения.

 

Добрата новина обаче е, че ако инвестирате в няколко нормални USB-C кабела, те ще работят с всичко, което поддържа USB-C, независимо от поколението. Имайте предвид обаче, че това не се отнася за Thunderbolt. Въпреки че Thunderbolt 3 и 4 използват физически конектор USB-C, ще ви е необходим подходящ кабел, специфичен за Thunderbolt, за да се гарантира съвместимост и пълна скорост. Този кабел ще има конектор USB-C в двата края, но със символ на мълния на всеки от тях. Освен това той ще бъде значително по-скъп от стандартния USB-C. Отново вижте ръководството за Thunderbolt 4 и за повече информация по въпросите, свързани с кабелите.

 

Най-добрите хъбове за USB и USB-C

 

1. USB към Type-C OTG 6A преходник XiaomiBaseus Мултифункционален Хъб USB Type C, 8 в 1

 

2. USB към Type-C OTG 6A преходник Xiaomi

 

3. Преходник Type-C към USB 3.0 OTG

 

3. Преходник USB Type C към HDMI (4K 30Hz)

 

4. Преходник USB Type C към HDMI, USB 3.0, Type-C

 

Имате ли нужда от USB-C?

 

Наличието (или отсъствието) на порт USB-C все повече се превръща в фактор при покупката на компютър. Ако си купите ултратънък лаптоп, той почти сигурно ще има поне един USB-C порт, което автоматично ще ви катапултира в екосистемата. Ако сте по-скоро любители на настолните компютри, със сигурност ще намерите портовете и там, като поне един от тях се намира на входно-изходния панел от страната на дънната платка, а вероятно и повече при настолните компютри от висок клас и тези за игри. Някои настолни компютри и следпродажбени компютърни кутии поставят един и на предния панел. (Настолните компютри от типа "направи си сам" обаче трябва да знаят, че USB-C портът на предния или горния панел на компютърната кутия ще изисква специален USB-C конектор в края на дънната платка, а само дънните платки от последните модели ще имат такива.)

 

Дори да не се нуждаете от USB-C сега, скоро ще се наложи. Ние само очертаваме повърхността на това, което USB-C може да постигне, но едно нещо е сигурно: Следващото поколение междуплатформени конектори бързо измества старата гвардия, точно както оригиналният стандарт USB замени Apple Desktop Bus (ADB), FireWire, паралелните, PS/2, SCSI и серийните портове на Mac и PC. USB-C наистина е един порт, който управлява всички.

 

(Снимка 2)

Обозначенията USB 3.2, USB 3.1 и SuperSpeed, които виждате по-горе на всеки ред, са еквивалентни, като се различават само по името. Ако видите етикет USB 3.1, най-добре е да попитате за максималните скорости на трансфер на порта директно производителя или търговеца на устройства.

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Mercedes. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Volkswagen. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Audi. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Skoda. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Seat. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

Дигитален CD чейнджър е революционен заместител на оригиналния CD чейнджъра на автомобила. Функцията на устойството е да направи автомобила по съвременен като ви позволява да добавите Bluetooth функция за музика също така и микрофон за провеждане на разговори със свободни ръце на автомобили, който не разполагат с тези модерни за времето функции.

прочети още

Bluetooth е безжична технология, която използва радиочестота за споделяне на данни на кратко разстояние, като премахва необходимостта от кабели. Можете да използвате Bluetooth на мобилното си устройство, за да споделяте документи или да се свързвате с други устройства, поддържащи Bluetooth. В тази статия ще се запознаете по-подробно с неговите функции.

прочети още

AUX е съкращение на Auxiliary port (спомагателен порт). Той представлява допълнителен метод за въвеждане на звук. Представлява асинхронен сериен порт, чийто интерфейс позволява допълнителен входен аудиосигнал. В тази статия ще се запознаете с неговите функции.

прочети още

Когато Apple пусна първия iPhone, той бързо промени начина, по който използваме смартфоните. Благодарение на елегантния си дизайн със сензорен екран той създаде възможности за широкоекранно гледане и интерактивни приложения. Повечето хора обаче не осъзнават, че iPhone даде началото и на няколко други иновации, породени от неговите нужди. Eдна от иновациите на Apple, която е издържала проверката на времето, е конекторът Lightning. В тази статия ще се запознаете с неговите функции.

прочети още
Какво е Thunderbolt ?
20 декември 2022

Thunderbolt е вид хардуерна интерфейсна технология, която се използва за свързване на различни устройства към компютър. Вероятно вече сте се сблъсквали с Thunderbolt под формата на характерните му портове и кабели - последните поколения използват конектора USB-C. В тази статия ще се запознаете по-подробно какво представлява Thunderbolt и защо се различава от USB-C.

прочети още

Това е електронно устройство, което преобразува цифрови сигнали в аналогови.

прочети още

Връзката SCART не е толкова разпространена, колкото беше преди години, но ако все още ви се налага да използвате SCART на вашите устройства, научете повече в тази статия за SCART кабели и връзки.

прочети още

Не сте сигурни дали да свържете новия си монитор към компютъра с помощта на HDMI или DisplayPort? Различните портове имат различни възможности и съвместимост, ето какво трябва да знаете.

прочети още

Пълното му име е мултимедиен интерфейс с висока разделителна способност и като го превеждаме от английски, ние веднага разбираме функцията на този функционален кабел. Той е в състояние да прехвърля аудио и видео мултимедийно съдържание с висока разделителна способност.

прочети още

Bluetooth е безжична технология, която използва радиочестота за споделяне на данни на кратко разстояние, като премахва необходимостта от кабели. Можете да използвате Bluetooth на мобилното си устройство, за да споделяте документи или да се свързвате с други устройства, поддържащи Bluetooth. В тази статия ще се запознаете по-подробно с неговите функции.

прочети още
Volkswagen RNS 300
17 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация Volkswagen RNS 300

прочети още

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация RNS 310 на Volkswagen

прочети още

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация RNS 510 на Volkswagen

прочети още
VW RNS 810 навигация
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация RNS 810 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 200
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 200 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 210
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 210 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 300
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 300 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 310
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 310 на Volkswagen

прочети още

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 310 на Volkswagen след 2010 година

прочети още
Volkswagen RCD 500
19 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 500 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 510
19 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 510 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RNS 2
19 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация RNS 2 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen MCD
19 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация MCD на Volkswagen

прочети още
Volkswagen MFD 1
20 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация MFD 1 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen MFD 2
20 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация MFD 2 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen R-100
20 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио R-100 на Volkswagen

прочети още