Какво представлява конекторът Lightning ?

Какво представлява конекторът Lightning ?

21 декември 2022

 

История на конектора Lightning

 

През 2012 г. Apple обяви преминаването от 30-пинов док към нов 8-пинов док, наречен Lightning конектор. Проектиран да бъде по-ефективен, конекторът Lightning даде възможност за създаване на все по-тънки устройства на Apple. Въпреки че първоначалните прототипи на Lightning кабела не бяха обратими, Apple успя да намери начин да го направи. Освен това Lightning конекторът е с 80% по-малък от своя предшественик, но е и многофункционален.

 

След пускането му на пазара с iPhone 5, Lightning конекторът се превърна в стандартната връзка на Apple за почти всички продукти на Apple. За разлика от 30-пиновия док конектор, 8-пиновият Lightning конектор е проектиран да замени конекторите USB Type-A и USB Type-C.

 

По този начин конекторът Lightning служи едновременно като кабел за зареждане и за пренос на данни. От другата страна на конектора Lightning е USB-C, който може да се свързва към блокове за зареждане, компютри или аксесоари. Чрез конектора Lightning устройствата на Apple могат да синхронизират аудио, видео и снимки, като същевременно се зареждат.

 

С пускането на iPhone 7 Apple дори премахна стандартния жак за слушалки на мястото на кабелите Lightning и безжичните устройства за слушане. Оттогава конекторът Apple Lightning се използва за разширяване на възможностите на различни устройства, периферни устройства и аксесоари на Apple.

 

 

 

Съвместимост на конектора Lightning

 

Благодарение на гъвкавостта, присъща на конектора Lightning, Apple създаде цяла екосистема от продукти. От iPhone 5, iPad 4 и iPod Touch 5-то поколение нататък всички устройства на Apple използват конектора Lightning. Няколко периферни устройства на Apple, като магическите клавиатури, мишки и trackpads, също използват конектори Lightning. При моливите на Apple портът Lightning се използва и за свързване с iPad. Освен това Lightning конекторите се използват за аксесоари като AirPods, Apple AirPods Max и високоговорители Beats.

 

Следващото поколение

 

Що се отнася до Apple, само времето ще покаже дали конекторът Lightning ще продължи да изпълнява сегашната си роля в екосистемата на Apple. Подобно на изненадващото премахване на жака за слушалки, не е изключено един ден Apple да реши, че той вече не е най-добрият начин за прехвърляне на данни или зареждане. С цяла екосистема от устройства, изградени около конектора Lightning, Apple вероятно ще го използва като част от арсенала си още дълги години. Тъй като толкова много устройства зависят от използването му, отказът от него може да доведе до ненужни екологични отпадъци и стрес за потребителите. Въпреки това Apple доказа, че ако иновациите не се случват за една нощ, това не означава, че никога няма да се случат. Подобно на начина, по който Apple направи възможно Lightning конекторът да бъде обратно съвместим с 30-пиновия дизайн, евентуалното преминаване към безжична връзка не означава, че Lightning конекторът ще бъде излишен.

 

Бъдещето е безжично

 

През 2020 г. Apple пусна MagSafe за зареждане на iPhone. Преди това MagSafe беше призната функция за зареждане на MacBook, която предотвратяваше злополуки, като задържаше кабела за зареждане на сигурно място с помощта на специализирани магнити. С iPhone 12 и iPhone 12 Pro Apple надгражда ограниченията на безжичната технология Qi с помощта на MagSafe, което показва общата посока към безжична екосистема. С MagSafe Apple открива различни възможности по отношение на зареждането, преноса на данни и дори аксесоарите. Макар че безжичното зареждане не е лишено от предизвикателства както по отношение на разхищението на енергия, така и на ефективността на зареждането, признаците показват, че Apple започва да пренасочва своите потребители много по-рано, отколкото си мислим. С въвеждането на MagSafe за зареждане на iPhone, Apple явно залага на това, че бъдещето на конекторите на Apple е безжично.

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Mercedes. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Volkswagen. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Audi. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Skoda. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Seat. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

Дигитален CD чейнджър е революционен заместител на оригиналния CD чейнджъра на автомобила. Функцията на устойството е да направи автомобила по съвременен като ви позволява да добавите Bluetooth функция за музика също така и микрофон за провеждане на разговори със свободни ръце на автомобили, който не разполагат с тези модерни за времето функции.

прочети още

Bluetooth е безжична технология, която използва радиочестота за споделяне на данни на кратко разстояние, като премахва необходимостта от кабели. Можете да използвате Bluetooth на мобилното си устройство, за да споделяте документи или да се свързвате с други устройства, поддържащи Bluetooth. В тази статия ще се запознаете по-подробно с неговите функции.

прочети още

AUX е съкращение на Auxiliary port (спомагателен порт). Той представлява допълнителен метод за въвеждане на звук. Представлява асинхронен сериен порт, чийто интерфейс позволява допълнителен входен аудиосигнал. В тази статия ще се запознаете с неговите функции.

прочети още
Какво е Thunderbolt ?
20 декември 2022

Thunderbolt е вид хардуерна интерфейсна технология, която се използва за свързване на различни устройства към компютър. Вероятно вече сте се сблъсквали с Thunderbolt под формата на характерните му портове и кабели - последните поколения използват конектора USB-C. В тази статия ще се запознаете по-подробно какво представлява Thunderbolt и защо се различава от USB-C.

прочети още

USB-C може би дори е толкова универсален, колкото предполага акронимът му (Universal Serial Bus). Портовете USB-C вече се намират във всички видове устройства - от обикновени външни твърди дискове до лаптопи от висок клас и най-новите смартфони. Въпреки, че всеки USB-C порт изглежда еднакво, не всеки от тях предлага едни и същи възможности. В тази статия ще се запознаете с неговите функции.

прочети още

Това е електронно устройство, което преобразува цифрови сигнали в аналогови.

прочети още

Връзката SCART не е толкова разпространена, колкото беше преди години, но ако все още ви се налага да използвате SCART на вашите устройства, научете повече в тази статия за SCART кабели и връзки.

прочети още

Не сте сигурни дали да свържете новия си монитор към компютъра с помощта на HDMI или DisplayPort? Различните портове имат различни възможности и съвместимост, ето какво трябва да знаете.

прочети още

Пълното му име е мултимедиен интерфейс с висока разделителна способност и като го превеждаме от английски, ние веднага разбираме функцията на този функционален кабел. Той е в състояние да прехвърля аудио и видео мултимедийно съдържание с висока разделителна способност.

прочети още

Bluetooth е безжична технология, която използва радиочестота за споделяне на данни на кратко разстояние, като премахва необходимостта от кабели. Можете да използвате Bluetooth на мобилното си устройство, за да споделяте документи или да се свързвате с други устройства, поддържащи Bluetooth. В тази статия ще се запознаете по-подробно с неговите функции.

прочети още
Volkswagen RNS 300
17 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация Volkswagen RNS 300

прочети още

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация RNS 310 на Volkswagen

прочети още

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация RNS 510 на Volkswagen

прочети още
VW RNS 810 навигация
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация RNS 810 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 200
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 200 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 210
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 210 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 300
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 300 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 310
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 310 на Volkswagen

прочети още

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 310 на Volkswagen след 2010 година

прочети още
Volkswagen RCD 500
19 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 500 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 510
19 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 510 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RNS 2
19 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация RNS 2 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen MCD
19 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация MCD на Volkswagen

прочети още
Volkswagen MFD 1
20 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация MFD 1 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen MFD 2
20 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация MFD 2 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen R-100
20 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио R-100 на Volkswagen

прочети още