Какво представлява DAC? И защо ви е нужен ?

Какво представлява DAC? И защо ви е нужен ?

28 април 2023

DAC означава цифрово-аналогов преобразувател. DAC обикновено се използват в цифрови аудиосистеми за преобразуване на цифрови аудиосигнали в аналогови. Това позволява цифровите аудиосигнали да се възпроизвеждат от аналогови аудиоустройства, като например високоговорители и слушалки. DAC могат да се използват и в други приложения, например във видеосистеми, където преобразуват цифрови видеосигнали в аналогови сигнали за показване на аналогови монитори или телевизори.

 

DAC означава цифрово-аналогов преобразувател. ЦАП е електронно устройство, което преобразува цифровите сигнали, съставени от двоичен код (0 и 1), в аналогови сигнали, които могат да се използват от аудиооборудване, например високоговорители или слушалки. Цифровите сигнали обикновено се генерират от компютри, смартфони или други цифрови аудиоизточници, а ЦАП ги преобразува в аналогови сигнали, които могат да се усилват и възпроизвеждат през високоговорители или слушалки.

 

Съществуват различни видове DAC, включително самостоятелни устройства, които се свързват към аудиоизточници с помощта на USB, оптични или коаксиални кабели, както и вградени DAC, които са включени в аудиооборудване като CD плейъри, усилватели и AV приемници. Качеството на DAC може да окаже значително влияние върху качеството на звука на аудиосистемата, а DAC от по-висок клас могат да предложат по-добро качество на звука чрез намаляване на изкривяванията, шума и трептенето.

 

 

 

 

 

 

 

Защо ви е необходим DAC конвертор ?

 

Цифрово-аналоговият преобразувател ("DAC") е необходим, тъй като много цифрови аудиоизточници, като компютри, смартфони и цифрови музикални плейъри, съхраняват и предават аудио като цифрови сигнали, които се състоят от 0 и 1. Високоговорителите и слушалките обаче са проектирани да възпроизвеждат звук като аналогови сигнали, които представляват непрекъснати форми на вълната.

 

Затова е необходим DAC, който да преобразува цифровите сигнали в аналогови, които могат да се възпроизвеждат през високоговорителите или слушалките. Без DAC цифровите сигнали биха били неразбираеми за аудиооборудването и не биха могли да се възпроизвеждат като звук.

 

Освен това качеството на DAC може да окаже значително влияние върху качеството на звука на аудиосистемата. Висококачественият DAC може да подобри точността и детайлността на звука, докато по-нискокачественият DAC може да внесе изкривявания, шум и други артефакти, които да влошат качеството на звука.

 

Като цяло добрият DAC е от съществено значение за всеки, който иска да се наслаждава на висококачествен звук от цифрови източници.

 

Варианти: Кликни тук 

Варианти: Кликни тук 

Варианти: Кликни тук 

Варианти: Кликни тук 

 

Какъв тип DAC е подходящ за вас ?

 

Първото съображение при избора на DAC е видът на входа, който ще използвате. Някои DAC са проектирани да работят с USB входове, докато други имат оптични, коаксиални или други видове цифрови входове.

 

Друг фактор, който трябва да вземете предвид, е качеството на компонентите на DAC. По-високият клас DAC обикновено има по-качествени компоненти, като например по-усъвършенствани чипове за цифрово-аналогово преобразуване, което може да доведе до по-добро качество на звука.

 

Трябва да вземете предвид и предназначението на DAC. Ако търсите преносим DAC, който да използвате с вашия смартфон или лаптоп, може да изберете по-малко и по-преносимо устройство. От друга страна, ако търсите DAC от висок клас, който да използвате в системата си за домашно кино, може би ще искате да изберете по-голямо и по-мощно устройство.

 

И накрая, при избора на DAC трябва да вземете предвид бюджета си. DAC могат да варират от сравнително евтини до много скъпи, като цената обикновено отразява качеството на компонентите и производителността на устройството.

Като цяло е важно да направите проучване и да изберете DAC, който отговаря на конкретните ви нужди и бюджет.

Винаги може да се свържете с нас и да изберем заедно най-подходящия модел спрямо нуждите ви.

 

Какво представляват DSD и PCM ?


DSD, или Direct Stream Digital, е алтернатива на PCM и първоначално е създаден за Super Audio CD (SACD) - формат, поддържан от Sony и Philips в края на 90-те и през 90-те години.

Това е много по-нишов формат, който се различава от PCM с това, че предлага дълбочина на битовете само един, но много по-високи честоти на дискретизация - обикновено DSD64 при 2,8 MHz и DSD128 при 5,6 MHz.

Споровете за това коя система за кодиране е по-добра продължават да се водят. Достатъчно е да се каже, че ако сте твърдо решени да се присъедините към DSD, си струва да проверите дали преобразувателят на данни, който обмисляте, го поддържа - повечето, но не всички, го поддържат.

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Mercedes. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Volkswagen. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Audi. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Skoda. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Seat. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

Дигитален CD чейнджър е революционен заместител на оригиналния CD чейнджъра на автомобила. Функцията на устойството е да направи автомобила по съвременен като ви позволява да добавите Bluetooth функция за музика също така и микрофон за провеждане на разговори със свободни ръце на автомобили, който не разполагат с тези модерни за времето функции.

прочети още

Bluetooth е безжична технология, която използва радиочестота за споделяне на данни на кратко разстояние, като премахва необходимостта от кабели. Можете да използвате Bluetooth на мобилното си устройство, за да споделяте документи или да се свързвате с други устройства, поддържащи Bluetooth. В тази статия ще се запознаете по-подробно с неговите функции.

прочети още

AUX е съкращение на Auxiliary port (спомагателен порт). Той представлява допълнителен метод за въвеждане на звук. Представлява асинхронен сериен порт, чийто интерфейс позволява допълнителен входен аудиосигнал. В тази статия ще се запознаете с неговите функции.

прочети още

Когато Apple пусна първия iPhone, той бързо промени начина, по който използваме смартфоните. Благодарение на елегантния си дизайн със сензорен екран той създаде възможности за широкоекранно гледане и интерактивни приложения. Повечето хора обаче не осъзнават, че iPhone даде началото и на няколко други иновации, породени от неговите нужди. Eдна от иновациите на Apple, която е издържала проверката на времето, е конекторът Lightning. В тази статия ще се запознаете с неговите функции.

прочети още
Какво е Thunderbolt ?
20 декември 2022

Thunderbolt е вид хардуерна интерфейсна технология, която се използва за свързване на различни устройства към компютър. Вероятно вече сте се сблъсквали с Thunderbolt под формата на характерните му портове и кабели - последните поколения използват конектора USB-C. В тази статия ще се запознаете по-подробно какво представлява Thunderbolt и защо се различава от USB-C.

прочети още

USB-C може би дори е толкова универсален, колкото предполага акронимът му (Universal Serial Bus). Портовете USB-C вече се намират във всички видове устройства - от обикновени външни твърди дискове до лаптопи от висок клас и най-новите смартфони. Въпреки, че всеки USB-C порт изглежда еднакво, не всеки от тях предлага едни и същи възможности. В тази статия ще се запознаете с неговите функции.

прочети още

Връзката SCART не е толкова разпространена, колкото беше преди години, но ако все още ви се налага да използвате SCART на вашите устройства, научете повече в тази статия за SCART кабели и връзки.

прочети още

Не сте сигурни дали да свържете новия си монитор към компютъра с помощта на HDMI или DisplayPort? Различните портове имат различни възможности и съвместимост, ето какво трябва да знаете.

прочети още

Пълното му име е мултимедиен интерфейс с висока разделителна способност и като го превеждаме от английски, ние веднага разбираме функцията на този функционален кабел. Той е в състояние да прехвърля аудио и видео мултимедийно съдържание с висока разделителна способност.

прочети още

Bluetooth е безжична технология, която използва радиочестота за споделяне на данни на кратко разстояние, като премахва необходимостта от кабели. Можете да използвате Bluetooth на мобилното си устройство, за да споделяте документи или да се свързвате с други устройства, поддържащи Bluetooth. В тази статия ще се запознаете по-подробно с неговите функции.

прочети още
Volkswagen RNS 300
17 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация Volkswagen RNS 300

прочети още

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация RNS 310 на Volkswagen

прочети още

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация RNS 510 на Volkswagen

прочети още
VW RNS 810 навигация
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация RNS 810 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 200
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 200 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 210
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 210 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 300
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 300 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 310
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 310 на Volkswagen

прочети още

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 310 на Volkswagen след 2010 година

прочети още
Volkswagen RCD 500
19 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 500 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 510
19 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 510 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RNS 2
19 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация RNS 2 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen MCD
19 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация MCD на Volkswagen

прочети още
Volkswagen MFD 1
20 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация MFD 1 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen MFD 2
20 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация MFD 2 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen R-100
20 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио R-100 на Volkswagen

прочети още