Bluetooth Технологията: Безжично Свързване на Света

Bluetooth Технологията: Безжично Свързване на Света

23 декември 2022

Bluetooth технология

 

Разработената през 1994 г. технология Bluetooth е предназначена за безжичен заместител на кабелите. Той използва същата честота от 2,4 GHz като някои други безжични технологии в дома или офиса, като безжичните телефони и WiFi рутерите. Създава безжична мрежа с радиус 10 метра, наречена персонална мрежа (PAN) или пиконет, която може да свърже в мрежа между две и осем устройства. Тази мрежа с малък обсег на действие ви позволява да изпратите страница до принтера си в друга стая, например, без да се налага да прокарвате неугледен кабел.

 

Bluetooth използва по-малко енергия по-малко от Wi-Fi. По-малката му мощност го прави и много по-малко склонен да страда или да предизвиква смущения с други безжични устройства в същата радиочестотна лента 2,4 GHz.

 

Обхватът на Bluetooth и скоростта на предаване обикновено са по-ниски от тези на Wi-Fi (безжичната локална мрежа, която може би имате в дома си). Bluetooth v3.0 + HS - високоскоростна технология Bluetooth - устройствата могат да предават данни със скорост до 24 Mbps, което е по-бързо от стандарта Wi-Fi 802.11b, но по-бавно от стандартите wireless-a или wireless-g. С развитието на технологиите обаче скоростта на Bluetooth се увеличи.

 

Спецификацията Bluetooth 4.0 беше официално приета на 6 юли 2010 г. Характеристиките на Bluetooth версия 4.0 включват ниска консумация на енергия, ниска цена, оперативна съвместимост с множество доставчици и увеличен обхват.

Характерното подобрение на характеристиките на спецификацията Bluetooth 4.0 са по-ниските изиск

вания за консумация на енергия; устройствата, използващи Bluetooth v4.0, са оптимизирани за работа при ниска консумация и могат да работят с малки монетно-клетъчни батерии, което открива нови възможности за безжичните технологии. Вместо да се страхувате, че ако оставите Bluetooth включен, това ще доведе до изтощаване на батерията на мобилния ви телефон, можете да оставите мобилен телефон с Blueto

oth v4.0 постоянно свързан с другите ви Bluetooth аксесоари.

 

 

Свързване с Bluetooth

Много мобилни устройства са вградени с Bluetooth функция. Персоналните компютри и някои други устройства, които не разполагат с вградена Bluetooth функция, могат да бъдат снабдени, например чрез добавяне на Bluetooth донгъл.

 

Процесът на свързване на две Bluetooth устройства се нарича "сдвояване". Обикновено устройствата излъчват присъствието си едно на друго, а потребителят избира Bluetooth устройството, с което иска д

а се свърже, когато неговото име или идентификатор се появи на неговото устройство. Т

 

ъй като устройствата с Bluetooth се увеличават, става важно да знаете кога и към кое устройство се свързвате, затова може да има код за въвеждане, който да ви помогне да се уверите, че се свързвате с правилното устройство.

 

Процесът на сдвояване може да варира в зависимост от използваните устройства. Например свър

зването на Bluetooth устройство с вашия iPad може да включва различни стъпки от тези за свързване на Bluetooth устройств

о с вашия автомобил.

 

 

 

Ограничения при Bluetooth

 

Bluetooth има и някои недостатъци. Първият е, че може да изтощава батерията на мобилни безжични устройства като смартфоните, въпреки че с усъвършенстването на технологията (и батериите) този проблем е по-малък, отколкото преди.

Освен това обхватът е доста ограничен, като обикновено се простира само на около 30 фута или 10 метра, и както при всички безжични технологии, препятствия като стени, подове или тавани могат да намалят този обхват допълнително.

Процесът на сдвояване също може да бъде труден, често в зависимост от съответните устройства, производителите и други фактори, които могат да доведат до разочарование при опит за свързване.

 

 

Колко сигурен е Bluetooth ?

 

Bluetooth се счита за сравнително сигурна безжична технология, когато се използва с предпазни мерки. Връзките се криптират, което предотвратява случайното подслушване от други устройства наблизо. Bluetooth устройствата също така често сменят радиочестотите си, докато са сдвоени, което предотвратява лесно проникване.

 

Устройствата предлагат и различни настройки, които позволяват на потребителя да ограничи Bluetooth връзките. Сигурността на ниво устройство, изразяваща се в "доверяване" на дадено Bluetooth устройство, ограничава връзките само до това конкретно устройство. С помощта на настройките за сигурност на ниво услуга можете също така да ограничите видовете дейности, които устройството ви може да извършва, докато е в Bluetooth връзка.

 

Както при всяка безжична технология обаче, винаги съществува известен риск за сигурността. Хакерите са разработили различни злонамерени атаки, които използват Bluetooth мрежата. Например, "bluesnarfing" се отнася до хакер, който получава оторизиран достъп до информация на устройството чрез Bluetooth; "bluebugging" е, когато нападателят превзема мобилния ви телефон и всички негови функции.

 

За обикновения човек Bluetooth не представлява сериозен риск за сигурността, когато се използва с грижа за безопасността (напр. да не се свързва с непознати Bluetooth устройства). За максимална сигурност, докато сте на обществено място и не използвате Bluetooth, можете да го деактивирате напълно.

 

 

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

 

Какво представлява Bluetooth 5.0 ?
Bluetooth 5.0 е най-новата версия на стандарта за безжична връзка. Устройствата започнаха да поддържат Bluetooth в средата на 2017 г. и вече е внедрена в много съвместими Bluetooth устройства. Bluetooth 5.0 предлага четири пъти по-голям обхват, два пъти по-висока скорост и подобрена широчина на честотната лента в сравнение с Bluetooth 4.0

 

Какво представлява Bluetooth тетърингът ?
Bluetooth tethering е, когато Bluetooth свързва две устройства в една и съща персонална мрежа (PAN) и интернет връзката на едното устройство може да бъде споделена с второто устройство.

 

Какво е Bluetooth високоговорител?
Bluetooth захранва интелигентни високоговорители, като например устройствата Amazon Echo и Google Home, и безжични преносими високоговорители, предназначени за използване на закрито, на открито и на плажа.

 

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Mercedes. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Volkswagen. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Audi. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Skoda. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Seat. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

Дигитален CD чейнджър е революционен заместител на оригиналния CD чейнджъра на автомобила. Функцията на устойството е да направи автомобила по съвременен като ви позволява да добавите Bluetooth функция за музика също така и микрофон за провеждане на разговори със свободни ръце на автомобили, който не разполагат с тези модерни за времето функции.

прочети още

Bluetooth е безжична технология, която използва радиочестота за споделяне на данни на кратко разстояние, като премахва необходимостта от кабели. Можете да използвате Bluetooth на мобилното си устройство, за да споделяте документи или да се свързвате с други устройства, поддържащи Bluetooth. В тази статия ще се запознаете по-подробно с неговите функции.

прочети още

AUX е съкращение на Auxiliary port (спомагателен порт). Той представлява допълнителен метод за въвеждане на звук. Представлява асинхронен сериен порт, чийто интерфейс позволява допълнителен входен аудиосигнал. В тази статия ще се запознаете с неговите функции.

прочети още

Когато Apple пусна първия iPhone, той бързо промени начина, по който използваме смартфоните. Благодарение на елегантния си дизайн със сензорен екран той създаде възможности за широкоекранно гледане и интерактивни приложения. Повечето хора обаче не осъзнават, че iPhone даде началото и на няколко други иновации, породени от неговите нужди. Eдна от иновациите на Apple, която е издържала проверката на времето, е конекторът Lightning. В тази статия ще се запознаете с неговите функции.

прочети още
Какво е Thunderbolt ?
20 декември 2022

Thunderbolt е вид хардуерна интерфейсна технология, която се използва за свързване на различни устройства към компютър. Вероятно вече сте се сблъсквали с Thunderbolt под формата на характерните му портове и кабели - последните поколения използват конектора USB-C. В тази статия ще се запознаете по-подробно какво представлява Thunderbolt и защо се различава от USB-C.

прочети още

USB-C може би дори е толкова универсален, колкото предполага акронимът му (Universal Serial Bus). Портовете USB-C вече се намират във всички видове устройства - от обикновени външни твърди дискове до лаптопи от висок клас и най-новите смартфони. Въпреки, че всеки USB-C порт изглежда еднакво, не всеки от тях предлага едни и същи възможности. В тази статия ще се запознаете с неговите функции.

прочети още

Това е електронно устройство, което преобразува цифрови сигнали в аналогови.

прочети още

Връзката SCART не е толкова разпространена, колкото беше преди години, но ако все още ви се налага да използвате SCART на вашите устройства, научете повече в тази статия за SCART кабели и връзки.

прочети още

Не сте сигурни дали да свържете новия си монитор към компютъра с помощта на HDMI или DisplayPort? Различните портове имат различни възможности и съвместимост, ето какво трябва да знаете.

прочети още

Пълното му име е мултимедиен интерфейс с висока разделителна способност и като го превеждаме от английски, ние веднага разбираме функцията на този функционален кабел. Той е в състояние да прехвърля аудио и видео мултимедийно съдържание с висока разделителна способност.

прочети още
Volkswagen RNS 300
17 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация Volkswagen RNS 300

прочети още

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация RNS 310 на Volkswagen

прочети още

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация RNS 510 на Volkswagen

прочети още
VW RNS 810 навигация
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация RNS 810 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 200
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 200 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 210
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 210 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 300
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 300 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 310
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 310 на Volkswagen

прочети още

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 310 на Volkswagen след 2010 година

прочети още
Volkswagen RCD 500
19 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 500 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 510
19 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 510 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RNS 2
19 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация RNS 2 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen MCD
19 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация MCD на Volkswagen

прочети още
Volkswagen MFD 1
20 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация MFD 1 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen MFD 2
20 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация MFD 2 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen R-100
20 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио R-100 на Volkswagen

прочети още