HDMI срещу  DisplayPort.Кой да изберем ?

HDMI срещу DisplayPort.Кой да изберем ?

18 декември 2022

Кой е подходящ за вашия компютър ? Има много фактори, които трябва да вземете предвид, преди да направите покупка, но един от тях е наличието на портове. Различните портове имат различни възможности и съвместимост, затова погледнете задната част на компютъра си, за да видите с какви портове разполага.

 

Ако искате да включите нов монитор към геймърския си компютър, вероятно ще забележите два порта, които изглеждат забележително сходни. Ще има HDMI и DisplayPort портове, от които да избирате, но каква е разликата между тях и има ли наистина значение кой от тях използвате ?

 

Отговорът, както винаги, е "зависи". Какво искате да направите ? Например, ще имате различни нужди в зависимост от това дали играете игри, редактирате снимки или просто искате да свържете своя Mac. Дори ако вашият монитор поддържа и двете връзки, той може да поддържа само определени версии на всяка от тях, което определя с каква разделителна способност, честота на опресняване и други функции може да работи. Ето какво трябва да знаете.

 

 

 

 

 

 

 

HDMI:

 

Нека започнем с HDMI - стандартът, с който вероятно сте най-добре запознати. HDMI се използва най-често в телевизорите, като изпраща видео и аудио сигнали с висока разделителна способност по един кабел за лесна и чиста настройка. Съществуват множество версии на HDMI, като всяка от тях подобрява предишната. В съвременните монитори можете да намерите комбинация от следните портове:

 

• HDMI 1.4: Поддържа до 4K (4096 на 2160) при 24Hz, 4K (3840 на 2160) при 30Hz или 1080p при 120Hz.

 

• HDMI 2.0: Поддържа до 4K при 60Hz, а по-късните версии (HDMI 2.0a и 2.0b) включват поддръжка на HDR.

 

• HDMI 2.1: Поддържа резолюция до 10K при 120Hz, както и подобрен HDR с динамични метаданни и подобрен канал за връщане на звука (eARC), който позволява изпращането на звук Dolby Atmos и DTS:X от дисплея към приемник. В стандарта е включена и променлива честота на опресняване (VRR) като FreeSync, въпреки че има много монитори с HDMI 2.0, които също поддържат тази функция.

 

Това са донякъде опростени обяснения за всяка версия на HDMI, тъй като във всеки стандарт има и други подобрения, но това са нещата, които интересуват повечето потребители на компютри. Ако искате да се възползвате напълно от тези спецификации, ще ви е необходим и HDMI кабел, който може да осигури правилната широчина на честотната лента.

 

Например, ако използвате 4K при 60 Hz с HDR, ще ви трябва кабел с етикет Premium High Speed или 18 Gbps (или по-добър). За 8K с висока честота на опресняване може да ви е необходима още по-голяма честотна лента, така че проверете описанието и прегледите на всеки кабел, който планирате да купите.

 

Кабелите с по-нисък клас все пак могат да работят при определени обстоятелства, но могат да бъдат придирчиви, да добавят "сняг" към изображението или да не насочват правилно звука за съраунд звук. Ако някога се сблъскате с проблеми, проверете кабела - може да се окаже, че не е на ниво.

 

В допълнение към горното, всички съвременни HDMI портове трябва да поддържат технологията FreeSync на AMD, която елиминира разкъсването на екрана в игрите, като съгласува честотата на опресняване на монитора с изходната честота на кадрите на видеокартата (като по-новите версии на HDMI поддържат FreeSync при по-високи честоти на опресняване). Подобната технология G-Sync на Nvidia обаче не винаги работи през HDMI - на много монитори тя е само през DisplayPort.

 

DisplayPort:

 

DisplayPort прилича на HDMI, но е конектор, който е по-често срещан в компютрите, отколкото в телевизорите. Той все още позволява пренос на видео с висока разделителна способност и (в много случаи) аудио, но стандартите му са малко по-различни. На съвременните монитори вероятно ще намерите някой от следните конектори:

 

• DisplayPort 1.2: Поддържа до 4K при 60Hz, някои портове 1.2a могат да поддържат и FreeSync на AMD

 

• DisplayPort 1.3: Поддържа до 4K при 120Hz или 8K при 30Hz

 

• DisplayPort 1.4: Поддържа до 8K при 60Hz и HDR

 

• DisplayPort 2.0: Поддържа 16K с HDR при 60Hz и 10K без HDR при 80Hz

 

Когато пазарувате кабел DisplayPort, препоръчвам да изберете такъв от списъка със сертифицирани кабели DisplayPort, за да сте сигурни, че той работи както е обявено.

 

Освен това DisplayPort има няколко други полезни функции. Първо, той поддържа FreeSync на AMD и G-Sync на Nvidia, така че можете да играете без сълзи, независимо от марката на картата, която използвате (стига мониторът ви да поддържа технологията, разбира се).

 

Можете също така да управлявате няколко монитора от една DisplayPort връзка, вместо да се налага да използвате няколко порта, което е удобно. Лаптопите дори могат да изпращат DisplayPort сигнали през USB-C порт. Много DisplayPort кабели имат и щипки, които ги държат сигурно в монитора, което е едновременно и плюс, и минус, защото понякога трудно се изваждат!

 

Кой да изберете ?

 

Не е задължително един кабел да е по-добър от друг, но всеки от тях има своето място. Ако можете да избирате между DisplayPort 1.4 и HDMI 2.0, DisplayPort би бил по-добрият вариант. В други случаи, ако даден монитор ви дава възможност да избирате само между HDMI 2.0 и DisplayPort 1.2, HDMI може да бъде по-добрият избор заради поддръжката на HDR, стига всички ваши устройства да поддържат въпросната версия на HDMI.

 

И ето го последният проблем: кой порт ще изберете зависи от възможностите на вашия монитор и на вашата видеокарта. Ако например искате да използвате функциите на HDMI 2.1, имате нужда от монитор с порт HDMI 2.1 и видеокарта с порт HDMI 2.1 - ако единият от тях е с HDMI 2.0, няма да можете да се възползвате от тези по-нови функции.

 

Най-добрият избор, който можете да направите, е този, който е най-подходящ за вашата конкретна конфигурация. Преди да купите кабел, проверете всяко звено от веригата, за да можете да изберете най-добрата комбинация за оптимална производителност.

 

Нашата препоръка е да използвате DisplayPort за свързване към монитор и HDMI, когато свързвате към телевизор.

 

 

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Mercedes. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Volkswagen. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Audi. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Skoda. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Seat. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

Дигитален CD чейнджър е революционен заместител на оригиналния CD чейнджъра на автомобила. Функцията на устойството е да направи автомобила по съвременен като ви позволява да добавите Bluetooth функция за музика също така и микрофон за провеждане на разговори със свободни ръце на автомобили, който не разполагат с тези модерни за времето функции.

прочети още

Bluetooth е безжична технология, която използва радиочестота за споделяне на данни на кратко разстояние, като премахва необходимостта от кабели. Можете да използвате Bluetooth на мобилното си устройство, за да споделяте документи или да се свързвате с други устройства, поддържащи Bluetooth. В тази статия ще се запознаете по-подробно с неговите функции.

прочети още

AUX е съкращение на Auxiliary port (спомагателен порт). Той представлява допълнителен метод за въвеждане на звук. Представлява асинхронен сериен порт, чийто интерфейс позволява допълнителен входен аудиосигнал. В тази статия ще се запознаете с неговите функции.

прочети още

Когато Apple пусна първия iPhone, той бързо промени начина, по който използваме смартфоните. Благодарение на елегантния си дизайн със сензорен екран той създаде възможности за широкоекранно гледане и интерактивни приложения. Повечето хора обаче не осъзнават, че iPhone даде началото и на няколко други иновации, породени от неговите нужди. Eдна от иновациите на Apple, която е издържала проверката на времето, е конекторът Lightning. В тази статия ще се запознаете с неговите функции.

прочети още
Какво е Thunderbolt ?
20 декември 2022

Thunderbolt е вид хардуерна интерфейсна технология, която се използва за свързване на различни устройства към компютър. Вероятно вече сте се сблъсквали с Thunderbolt под формата на характерните му портове и кабели - последните поколения използват конектора USB-C. В тази статия ще се запознаете по-подробно какво представлява Thunderbolt и защо се различава от USB-C.

прочети още

USB-C може би дори е толкова универсален, колкото предполага акронимът му (Universal Serial Bus). Портовете USB-C вече се намират във всички видове устройства - от обикновени външни твърди дискове до лаптопи от висок клас и най-новите смартфони. Въпреки, че всеки USB-C порт изглежда еднакво, не всеки от тях предлага едни и същи възможности. В тази статия ще се запознаете с неговите функции.

прочети още

Това е електронно устройство, което преобразува цифрови сигнали в аналогови.

прочети още

Връзката SCART не е толкова разпространена, колкото беше преди години, но ако все още ви се налага да използвате SCART на вашите устройства, научете повече в тази статия за SCART кабели и връзки.

прочети още

Пълното му име е мултимедиен интерфейс с висока разделителна способност и като го превеждаме от английски, ние веднага разбираме функцията на този функционален кабел. Той е в състояние да прехвърля аудио и видео мултимедийно съдържание с висока разделителна способност.

прочети още

Bluetooth е безжична технология, която използва радиочестота за споделяне на данни на кратко разстояние, като премахва необходимостта от кабели. Можете да използвате Bluetooth на мобилното си устройство, за да споделяте документи или да се свързвате с други устройства, поддържащи Bluetooth. В тази статия ще се запознаете по-подробно с неговите функции.

прочети още
Volkswagen RNS 300
17 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация Volkswagen RNS 300

прочети още

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация RNS 310 на Volkswagen

прочети още

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация RNS 510 на Volkswagen

прочети още
VW RNS 810 навигация
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация RNS 810 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 200
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 200 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 210
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 210 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 300
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 300 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 310
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 310 на Volkswagen

прочети още

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 310 на Volkswagen след 2010 година

прочети още
Volkswagen RCD 500
19 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 500 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 510
19 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 510 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RNS 2
19 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация RNS 2 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen MCD
19 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация MCD на Volkswagen

прочети още
Volkswagen MFD 1
20 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация MFD 1 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen MFD 2
20 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация MFD 2 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen R-100
20 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио R-100 на Volkswagen

прочети още