Какво е HDMI кабел? за какво служи и как да го изберем

Какво е HDMI кабел? за какво служи и как да го изберем

12 юли 2022

Какво представлява HDMI кабелът ?

 

Колко пъти сте искали да гледате филм с цялото семейство, но сте били принудени да гледате на малкия екран на вашия таблет или компютър, залепен един за друг? В тази връзка обаче той идва на помощ. HDMI кабел  ще ви помогне да предавате изображенията от вашия компютър към телевизора. По този начин най-накрая ще можете напълно да се насладите на филма.

 

За да знаете обаче повече информация за този кабел, колко вида съществуват и как да го изберете най-добре, написахме тази статия, която ще отговори на всички ваши въпроси.

 

От създаването на HDMI (мултимедиен интерфейс с висока разделителна способност) през 2002 г. патентованият аудио/видео интерфейс се използва в над 10 милиарда устройства. Много вероятно е да притежавате повече от едно устройство, поддържащо HDMI. Вероятно вече сте използвали HDMI кабел, за да свържете монитора си към настолен компютър, лаптоп или конзолата PlayStation към системата за домашно кино. По-предприемчивите от вас може би дори са го използвали, за да осигурят интернет връзка с устройствата за домашно забавление.

 

Следователно HDMI кабелът не прави нищо друго, освен да предава съдържание към друго устройство, което може да е компютърът, Телевизор, или игрална конзола(Xbox, Play Station) или отново DVD плейъри, Система за домашно кино, към цифрова видеокамера.

 

 

Защо е създаден HDMI ? 

 

 

В зората на цифровата ера в областта на домашното развлечение различните марки въведоха свои собствени формати всяка от тях имаше свои кабели, връзки и цифрови стандарти за комуникация между устройствата. Не след дълго задният входно-изходен панел на AV ресивъра в средностатистическата конфигурация за домашно кино се оказа с толкова много кабели, колкото и един лошо поддържан център за данни.

 

Големите играчи в областта на домашното кино скоро осъзнаха, че ще бъде невъзможно да направят продуктите си привлекателни за потребителите, без да унищожат чудовището от кабелни пръснати навсякъде, създадено от техните фрагментирани стандарти за свързване.

Техният отговор беше още един патентован стандарт за свързване, наречен HDMI. Поправянето на бъркотията, причинена от многото кабели.

 

Колко са видовете HDMI кабели

 

 

Пазара разполага с много различни видове от ,който може да изберете. Затова решихме да ги изброим, за да можете да направите правилния избор според вашите нужди.

Има основно стандартни HDMI кабели и кабел с Ethernet.

 • Стандартният кабел поддържа 1080i или 720p, а високоскоростната версия също поддържа Full HD.
 • HDMI кабелът с Ethernet, изпълнява същата функция като обикновения HDMI, но има още едно предимство. Той може също да управлява мрежовата връзка, и в нея Високоскоростна версия, може да предава и Full HD изображения.

 

Как да свържете HDMI кабела към телевизора

 

За излъчване на филм от вашия компютър до екрана на Телевизора, процедурата е бърза и лесна. Това е стъпка, която можете да предприемете дори в последния момент, без да крадете ценно време от филма, който ви очаква.Просто свържете HDMI кабела към подходящия порт на Вашият Настолен компютър, и свържете другия край на кабела към телевизионния порт.

 

Колко може да струва HDMI кабел

 

Закупуването на HDMI кабел не е скъпо. Въпреки това, в зависимост от вида на кабела, който ще бъде закупен, и неговото качество, сумата за изразходване се променя.

Цената варира от няколко лева и може да достигне до 50лв. Ценовият диапазон, както беше споменато по-горе, ще зависи от това дали купувате кабел от последно поколение, със или без Ethernet, без да забравя това дължината на кабела също може да повлияе на разходите. HDMI кабелът може да има променлива дължина от 2 до максимум 10 метра. Също цената може да варира от разделителна способност ,която поддържа кабела - FULL HD, 2K, 4K, 8K.

 

Как да изберем HDMI кабел

 

За да направите правилния избор при избора на HDMI кабел, не става дума само за идеалната дължина на кабела. Всъщност е важно да знаете и различните подкатегории на различните кабели, за да направите правилната покупка, която отговаря на вашите нужди на 100%.

HDMI кабелите се разделят още в:

 • HDMI 1.3: той е сред първите видове, пуснати на пазара, и идва използва се за свързване стари устройства като например стари модели DVD плейър.
 • HDMI 1.4: е най-много използва се за Ultra HD 4K резолюции при 24 и 30Hz. Този модел също е предлага се и с Ethernet, така че е и идеалният за свързване към интелигентна телевизия.
 • HDMI 2.0: поддържа HFR технология, и 4K видео до 60 fpsи аудио до 1536 Hz.
 • HDMI 2.1: това е последното поколение на тези кабели и предлага най-високо качество, както поддържа резолюции до 10K.

Стандартни и високоскоростни HDMI кабели.

 

Не всички HDMI кабели са еднакви. Съществува нещо като бавен, остарял HDMI кабел, който не е достатъчно добър за пренос на 4K сигнали при 60 Hz. Към момента HDMI кабелите се предлагат в четири варианта, вариращи от категория 1 до 3. Но, противно на общоприетото мнение, тези номера на категориите не съответстват цифрово на ревизиите на HDMI, които са номерирани по различен начин като HDMI 1.4, 2.0b и 2.1 и др.

 1. Стандартни HDMI кабели
  Това обяснява защо кабелите от категория 1 или стандартни HDMI, които работят на честота 74,25 MHz, са подходящи само за резолюции до 720p при 60 Hz с максимална честотна лента от 4,95 Gbps. За пренос на 1080p сигнали при 60Hz са необходими кабели от категория 2 или високоскоростни HDMI кабели, работещи на по-висока честота от 340MHz, за да се постигне пропускателна способност от 10,2Gbps.
 2. Високоскоростен HDMI кабел Premium 
  Неотдавна HDMI форумът трябваше да преразгледа спецификациите на формата, за да се справи с нарастващия брой 4K дисплеи, които трябваше да работят с честота на опресняване 60 Hz. Тъй като пропускателната способност от 10,2 Gbps на кабелите от категория 2 беше достатъчна за 4K до 30Hz, спецификацията HDMI 2.0 въведе високоскоростни HDMI кабели (или категория 3), които могат да пренасят данни със скорост от 18 Gbps.
 3. Ултра високоскоростен HDMI кабел
  Най-новата спецификация HDMI 2.1 обаче изисква всички резолюции да работят на 120 Hz. Това изискване за честота на опресняване включва не само вездесъщите вече 4K дисплеи, но и по-новите 8K телевизори и предстоящите 10K. Съществуващите кабели от категория 3, предлагани на пазара като високоскоростни HDMI кабели Premium

HMDI кабел : изображения и снимки

 

Ако искате да закупите добър HDMI кабел, първо трябва да знаете кои са различните видове, кои са най-подходящите за вашите нужди и как да изберете най-добрия. Цялата информация ще намерите, като прочетете цялта статията.

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Mercedes. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Volkswagen. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Audi. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Skoda. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

В тази страница сме показали различните модели радиоприемници и навигации на марката Seat. Лесно и бързо може да намерите името и модела на вашето фабрично радио или навигация без да е нужно да губите време да търсите в интернет.

прочети още

Дигитален CD чейнджър е революционен заместител на оригиналния CD чейнджъра на автомобила. Функцията на устойството е да направи автомобила по съвременен като ви позволява да добавите Bluetooth функция за музика също така и микрофон за провеждане на разговори със свободни ръце на автомобили, който не разполагат с тези модерни за времето функции.

прочети още

Bluetooth е безжична технология, която използва радиочестота за споделяне на данни на кратко разстояние, като премахва необходимостта от кабели. Можете да използвате Bluetooth на мобилното си устройство, за да споделяте документи или да се свързвате с други устройства, поддържащи Bluetooth. В тази статия ще се запознаете по-подробно с неговите функции.

прочети още

AUX е съкращение на Auxiliary port (спомагателен порт). Той представлява допълнителен метод за въвеждане на звук. Представлява асинхронен сериен порт, чийто интерфейс позволява допълнителен входен аудиосигнал. В тази статия ще се запознаете с неговите функции.

прочети още

Когато Apple пусна първия iPhone, той бързо промени начина, по който използваме смартфоните. Благодарение на елегантния си дизайн със сензорен екран той създаде възможности за широкоекранно гледане и интерактивни приложения. Повечето хора обаче не осъзнават, че iPhone даде началото и на няколко други иновации, породени от неговите нужди. Eдна от иновациите на Apple, която е издържала проверката на времето, е конекторът Lightning. В тази статия ще се запознаете с неговите функции.

прочети още
Какво е Thunderbolt ?
20 декември 2022

Thunderbolt е вид хардуерна интерфейсна технология, която се използва за свързване на различни устройства към компютър. Вероятно вече сте се сблъсквали с Thunderbolt под формата на характерните му портове и кабели - последните поколения използват конектора USB-C. В тази статия ще се запознаете по-подробно какво представлява Thunderbolt и защо се различава от USB-C.

прочети още

USB-C може би дори е толкова универсален, колкото предполага акронимът му (Universal Serial Bus). Портовете USB-C вече се намират във всички видове устройства - от обикновени външни твърди дискове до лаптопи от висок клас и най-новите смартфони. Въпреки, че всеки USB-C порт изглежда еднакво, не всеки от тях предлага едни и същи възможности. В тази статия ще се запознаете с неговите функции.

прочети още

Това е електронно устройство, което преобразува цифрови сигнали в аналогови.

прочети още

Връзката SCART не е толкова разпространена, колкото беше преди години, но ако все още ви се налага да използвате SCART на вашите устройства, научете повече в тази статия за SCART кабели и връзки.

прочети още

Не сте сигурни дали да свържете новия си монитор към компютъра с помощта на HDMI или DisplayPort? Различните портове имат различни възможности и съвместимост, ето какво трябва да знаете.

прочети още

Bluetooth е безжична технология, която използва радиочестота за споделяне на данни на кратко разстояние, като премахва необходимостта от кабели. Можете да използвате Bluetooth на мобилното си устройство, за да споделяте документи или да се свързвате с други устройства, поддържащи Bluetooth. В тази статия ще се запознаете по-подробно с неговите функции.

прочети още
Volkswagen RNS 300
17 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация Volkswagen RNS 300

прочети още

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация RNS 310 на Volkswagen

прочети още

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация RNS 510 на Volkswagen

прочети още
VW RNS 810 навигация
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация RNS 810 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 200
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 200 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 210
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 210 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 300
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 300 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 310
18 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 310 на Volkswagen

прочети още

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 310 на Volkswagen след 2010 година

прочети още
Volkswagen RCD 500
19 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 500 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RCD 510
19 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио RCD 510 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen RNS 2
19 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация RNS 2 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen MCD
19 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация MCD на Volkswagen

прочети още
Volkswagen MFD 1
20 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация MFD 1 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen MFD 2
20 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за навигация MFD 2 на Volkswagen

прочети още
Volkswagen R-100
20 април 2024

Тук може да намерите съвместими устройства с функции за добавяне на Bluetooth за слушане на музика и разговори, USB за слушане на музика от флашка и AUX кабел за пренос на музика съвместими за радио R-100 на Volkswagen

прочети още